Meteen naar de inhoud

Met de aankomende energietransitie komen we voor moeilijke keuzes te staan: Hoe en waar gaan we energie vandaan halen? Hiervoor zijn de bekende opties zoals wind- en zonneparken maar ook nog andere mogelijkheden zoals biomassa , geothermie en biogas installaties. De keuzes die we hierin maken zullen voor een langere periode gevolgen hebben voor onze gemeenschap en dienen dan ook ondersteund te worden met kennis van zaken.
Om de impact te zien van een groot zonnepark is Stem0167 op werkbezoek geweest in de buurtgemeente Roosendaal bij het Solarpark Evertkreekweg.

Het park is 35 ha groot waarvan 31,5 ha in Roosendaal ligt en 3,5 ha in de gemeente Steenbergen. In totaal is 25 ha bebouwd met bijna 80.000 panelen en in totaal levert het park 34,5 MW in de piek op, wat voldoende is voor 10.000 huishoudens.

Het park bespaart jaarlijks 16500 ton aan CO2 wat weer een adsorptie-equivalent is van ongeveer 38.000 bomen.

In samenwerking met de universiteit van Wageningen wordt er een 4 jaren studie gekoppeld aan de toename van de biodiversiteit rondom het park. Ook wordt er groenonderhoud gedaan door de inzet van schapen voor begrazing i.p.v. mechanisch maaien.

Goed om hierover ons te laten voorlichten zodat we voor de toekomst ook de juiste keuzes kunnen maken voor de gemeente Steenbergen.