Meteen naar de inhoud

Afgelopen week mochten we ( Ellis, Jordi, Gillian , Klaas en Bas ) op werkbezoek bij Dhr. Huijsmans op De Heensedijk. Sinds kort staat hier een zogenaamde windwokkel in de tuin wat zover ons bekend is, de primeur heeft voor Gemeente Steenbergen. In de nabije toekomst zal er steeds meer gevraagd worden van de burger omtrent de energie transitie. Naast grote wind en zonneparken zal ook opwekking en verbruik bij de bron een belangrijke schakel worden. Om een beter idee te krijgen wat dit nu inhoudt zijn we op werkbezoek geweest bij een voorloper op dit gebied.

Vanuit zijn werk bij de Suikerunie heeft Dhr. Huijsmans immer een passie gehad voor proces techniek en de energievraag die daarbij gepaard gaat. Na zijn pensionering kon hij deze kennis toepassen op zijn thuis situatie. Alle ons bekende maatregelen komen dan ook samen in zijn woning.

  • Biomassa verwarming
  • Isolatie optimalisering
  • Zonnepanelen
  • Windenergie op particulier niveau
  • Batterij opslag

Het eerste verdiend is optimale isolatie , “wat je niet verliest , hoef je ook niet op te wekken”. Nu zijn er hiervoor subsidie regelingen maar die worden pas toegekend als je minimaal 2 tegelijk uitvoert, dit heeft weer financiële consequenties tot gevolg.

De zonnepanelen leveren goed op alleen lopen we wel tegen een risico aan met het netwerk. Momenteel ligt de stroom in het netwerk in de zomerdagen reeds op 241 Volt. Er is een kritische grens van 250 Volt. Waarbij de netwerkbeheerder alle terug leveringen stopzet te bescherming van de infrastructuur. Met het groeiend aantal zonnepanelen lopen we dus de kans dat er straks op de topdagen zoveel wordt terug geleverd dat het netwerk dit niet aan kan. Dan word dit allemaal tijdelijk stopgezet wat weer een direct gevolg heeft op de terugverdientijd die langer wordt.

Vandaar dat met de windwokkel ook gekozen werd voor een thuis batterij , dit geeft de gelegenheid om tijdelijke overcapaciteit op te slaan . Hier komt wel een stukje meet en regeltechniek bij kijken want de installatie van het huis moet nu keuzes maken waar het zijn vermogen van afneemt of terug levert.

Voor toekomstige woningbouw is het dus zaak dat hiervoor ruimte wordt meegenomen , door bv een grotere meterkast in te plannen.

Een andere mogelijkheid is er door te kiezen voor een buurtbatterij , waar er naast het lokale verdeelstation een opslag gecreëerd wordt die ook weer lokaal kan worden onttrokken.

Dhr Huijsmans gaf ook nog aan dat er ruimte is op onze waterwegen , waar je bassins zou kunnen creëren die de overtollige stroom gebruiken om water op de hoogte te pompen en die dan later op de dag weer door een verval turbines aandrijven wanneer de stroom vraag weer groter is dan het aanbod.

Het was een zeer interessante en leerzame middag en STEM0167 wil dan ook Dhr. Huijsmans hartelijk danken voor zijn inzichten en expertise, mocht u geïnteresseerd zijn in verder advies : Op 𝗱𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟬 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶 𝗼𝗺 𝟭𝟵.𝟯𝟬 𝘂𝘂𝗿 vindt er een digitale informatieavond plaats waar je al je vragen kunt stellen aan de gemeente, Regionaal Energieloket en de installateur.

Meld je direct aan: https://bit.ly/3GqwEDh

ℹ️ Meer informatie over de isolatieactie lees je op: https://regionaalenergieloket.nl/steenbergen/acties

⁉️ Wist je dat je alle informatie over duurzaamheid in onze gemeente vindt op: www.gemeente-steenbergen.nl/duurzaam

Namens Stem0167

^ Bas van Opdorp