Meteen naar de inhoud

Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak.

Het is een dak dat is begroeid met sedum, dit zijn vetplantjes. Deze plantjes kunnen erg goed tegen droogte, maar ook heel vochtige periodes kunnen ze goed hebben.

De felle zon is tevens geen probleem voor deze vetplantjes.

Stem0167 wilt graag meer aandacht om, bij nieuw te bouwen gebouwen met platte daken, eens te kijken naar de mogelijkheid van Sedum dakbedekking.

Ook wilt Stem0167 kijken naar mogelijkheden voor subsidie, verstrekt door de gemeente, voor wanneer inwoners hun bestaande platte dak willen voorzien van Sedum dakbedekking.

Wat zijn nu de voordelen van Sedum dakbedekking?

Het betreft een relatief lage investering van ongeveer €50,00 per m² (afhankelijk van de soort en bij wie het aangeschaft wordt).

Maar wat nog veel belangrijker zijn de voordelen.

  • Langere levensduur van de dakbedekking tot wel 2 keer zo lang dat betekend gemiddeld in plaats van 25-30 jaar +/- 60 jaar
  • Meer biodiversiteit, de veelal toegepaste kruiden en grassen bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.
  • Sedum dakbedekking verlaagt de temperatuur binnenshuis. Een zwart dak kan tot wel 90 graden warm worden. Sedum dakbedekking wordt ongeveer 5 graden warmer dan de omgevingstemperatuur. Het dak geeft zo in de zomer veel minder warmte door naar binnen.
  • Sedum dakbedekking absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, het substraat en de drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool en zorgt voor verdamping door de planten. Zo wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.
  • Een dak voorzien van Sedum dakbedekking wordt veel minder warm door zoninstraling dan een normaal dak. Deze koelere ondergrond verbetert de warmteafvoer van zonnepanelen, waardoor het rendement kan stijgen tot ongeveer 12 procent.
  • De planten van sedum dakbedekking filteren fijnstof uit de lucht en zetten C22 om in zuurstof.